Dyslexie: echt sámen lezen werkt!

dyslexie-samen-lezenHet kost ouders vaak heel veel moeite om hun kind met dyslexie tóch aan het lezen te krijgen. De weerstand van het kind is groot, en niet onterecht. Als het zich erg moet concentreren, wordt de verwarring, lees: het dansen van de woorden, alleen maar groter.
Maar concentratie ís nu eenmaal nodig om goed te kunnen lezen dus zit het kind met een groot dilemma.
Het resultaat is vaak dat het kind er alles aan zal doen om eronderuit te komen.
Wat kun je dan doen?

Ga sámen met je kind lezen, en dan bedoel ik ook echt samen….
Kies een boek dat jouw kind aanspreekt en met vergrote letters (te koop bij Boekenvoordeelwinkels).
Ga er lekker voor zitten, maak het gezellig, alsof je een spelletje gaat spelen.
Lees dan het boek samen: om beurten één zin of max 3 als het hele korte zinnen zijn. Maak daar wel duidelijke afspraken over zodat het kind precies weet wat het moet doen, 1 óf 2 óf 3 zinnen!
De ouder begint en leest de zin(nen) (zoveel als is afgesproken), vervolgens het kind de volgende zin(nen), dan de ouder weer, dan het kind weer, enz. Het kind dient dan mee te lezen met de ouder om te zien wanneer het zelf aan de beurt is om te lezen en waar die zin begint en eindigt.
Kijk of het lukt om het kind ook echt vóór te laten lezen, met intonatie passend bij wat het leest. Zodoende dient het zich te concentreren en kun je tevens hóren of het ook begrijpt wat het leest.
Zo wordt het hele boek dus een soort voorlees- luister- en leesboek tegelijk.
Bij veel zinnen en grotere delen om beurten voorlezen, verslapt de aandacht van het kind en is het snel geneigd in de luistermodus “ik wordt voorgelezen” te vervallen.
Ik heb deze tip aan meerdere ouders en begeleiders meegegeven nadat ik deze zelf meermaals met succes had toegepast bij mijn leerlingen met dyslexie.
Van allen kreeg ik zeer positieve feedback. De kinderen hadden weinig tot geen weerstand om zo te gaan lezen en zowel ouders/begeleiders als de kinderen vonden het ook gewoon echt leuk en gezellig om zo te lezen.

Misschien werkt dit ook bij kinderen die misschien geen dyslexie hebben, maar ook niet graag lezen?
Ik hoor het graag als iemand dit eens geprobeerd heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *