Leren Leren Methode

HuiswerktipsSneller én beter leren, dus minder studietijd en meer vrije tijd….? Dat kan met de Leren Leren Methode. Bovendien wordt leren dan weer een stuk leuker.

Moeite met zelfstandig werken, tekstbegrip, vreemde talen, automatiseren, structureren, grammaticaregels onthouden, plannen en/of een gebrek aan motivatie om te leren?
Vanaf de bovenbouw basisschool helpt deze Leren Leren Methode om sneller, effectiever en leuker te leren.

Een verbetering in schoolprestaties is al dan ook al op korte termijn zichtbaar!

Leren Leren Methode

1. Werking van je hersenen en dominantie
2. Werking korte- en langetermijngeheugen
3. Eigen voorkeursleerstijl
4. Huiswerk voorbereiden
5. Van stampen naar goed leren
6. Associëren, verbeelden en fantasie gebruiken
7. Tekstbegrip met kleurmethode
8. Conceptmap (soort mindmap)
9. Automatiseren kun je leren
10. Planning en aanpak (executieve functies)
11. Black-out (wat is dat en hoe ga je ermee om)
12. Intrinsieke motivatie vergroten (mindset)
13. Zelfvertrouwen herwinnen
14. Oefeningen (ook fysiek)
15. Beste leeromstandigheden
16. Praktische oefeningen

De Leren Leren Methode verbindt taal met beeld op een logische, natuurlijke en aansprekende wijze die voor iedere leerling zeer verhelderend werkt. De combinatie taal én beeld, maakt leren niet alleen gemakkelijker en effectiever maar ook nog eens veel leuker.
Om goed te kunnen leren dien je zowel de linkerhersenhelft (taal- of analytische kant) áls de rechterhersenhelft (beeld- of creatieve kant) optimaal te gebruiken en samen te laten werken. De Leren Leren Methode optimaliseert deze samenwerking en staat garant voor betere leerresultaten.

Goed leren = voorgoed onthouden

Leren in taal en beeldVoor de meeste scholieren geldt, dat het niet aan hun intelligentie of capaciteiten ligt dat de prestaties achterblijven maar aan de wijze van lesgegeven én aan hoe zij gewend zijn om te leren.
Het eindeloos herlezen van de leerstof, het overschrijven of samenvattingen maken werkt zeker niet voor iedereen even goed.
De informatie wordt hiermee in het kortetermijngeheugen (werkgeheugen) ‘gestampt’ en maar voor korte duur onthouden. Misschien net voldoende en net lang genoeg voor een overhoring thuis vlak na het leren en een toets de volgende dag op school maar daarna is alles weer grotendeels vergeten.

Goed leren (beter en langer onthouden) voor het behalen van een mooi cijfer betekent de stof in het langetermijngeheugen opslaan. Goed leren doe je door zoveel mogelijk zintuigen te prikkelen en iets nieuws te koppelen aan iets dat je al kent of weet. Dit kan bijvoorbeeld door combineren, associëren en visualiseren.

Leren is sporten voor je hersenen en de Leren Leren Methode bevat dan ook veel fysieke oefeningen om je hersenen voor te bereiden op actief en efficiënt leren.
Tevens zijn natuurlijk het hebben en behouden van overzicht over de hoeveelheden huiswerk én het goed (in)plannen ervan (wanneer, wat, hoeveel) van groot belang voor betere prestaties.

Leren en onderwijs, een slechte combinatie

De hele dag wordt ons visuele vermogen geprikkeld. Iconen, pictogrammen, foto’s, verkeersborden, logo’s en kleuren zijn manieren van communiceren die het gebruik van taal geheel overbodig maken. Deze beelden spreken primair de rechterhelft van onze hersenen aan en worden sneller en gemakkelijker opgeslagen in het langetermijngeheugen.

In het onderwijs wordt vanaf de bovenbouw van de basisschool echter overwegend gedoceerd aan de hand van taal (gesproken en geschreven) en daarmee dus primair onze linkerhersenhelft aangesproken. Kleuren en beelden, visualiseren en associëren worden nauwelijks meer ingezet om de paragrafen vol tekst tot leven te brengen.

Springend meisje bewegingIn de klas dien je ook stil te zijn én stil te zitten, terwijl bewegen ervoor zorgt dat er meer zuurstof naar je hersenen wordt gevoerd.
Dat is nodig om alerter te kunnen zijn, je beter te kunnen concentreren en je opnamecapaciteit te vergroten.

School is dan ook zeker niet de beste omgeving om te leren maar thuis kun je wél zelf de ideale leeromstandigheden creëren.

Op school wordt ook alleen maar aangegeven wát er geleerd moet worden maar hóe je dat het beste kunt doen, dien je zelf te ontdekken.

En doen we dan ook allemaal maar…..op eigen houtje.

Jouw kind heeft daarom zichzelf, zonder dat het zich daarvan bewust was, een eigen wijze van leren aangeleerd. Dat dit vaak niet de meest effectieve en efficiënte methode is, is dan ook niet zo verwonderlijk. Hoe je wél snel en efficiënt kunt leren, dien je ook eenvoudigweg eerst te leren.

De Leren Leren Methode maakt de meest voorkomende manieren die leerlingen zich(zelf) hebben aangeleerd om huiswerk te maken visueel door de onderstaande dieren als metafoor te gebruiken.

In welke van één of meerdere van onderstaande dierenleermethoden herken je jouw kind?

Dieren leermethoden