Huiswerktips

Huiswerk is niet iets dat je even tussendoor doet. Het vergt concentratie en de nodige inspanningen.
Om deze concentratie zo optimaal mogelijk te maken én de inspanningen zo minimaal mogelijk volgen hieronder een aantal tips om het een prettigere en effectievere ervaring te laten zijn.

Als je deze tips opvolgt zul je snel merken dat je meer rust ervaart, meer overzicht hebt en daarmee meer controle over het werk.

Maar eerst…. wat is in de basis nodig om goed te kunnen leren?

  • Tekstbegrip: begrijpen wat je leest en weten wát er precies geleerd dient te worden
  • Leren leren: hóe je goed en snel nieuwe informatie in je langetermijngeheugen opslaat
  • Overzicht hebben: je huiswerk opdelen in porties en leerwerk goed (in)plannen
  • Motivatie: vertrouwen op je eigen capaciteiten en vaardigheden
  • Zelfkennis: weten wat je (al) wél en (nog) niét goed kunt

Huiswerktips voor eenvoudig effectiever en efficiënter werken

Vrijwel niemand doet huiswerk voor de lol. Helaas is het gewoonweg dat het moet.
De volgende tips zijn best voor de hand liggend maar worden helaas zelden toegepast; de “kleine moeite voor een groot plezier” tips. Je zult merken dat als je je eraan houdt en consequent toepast, dat je minder tegen je huiswerk opziet en het al snel prettiger en efficiënter werkt.

Wat je ook doet….. GEEF NOOIT OP!
Misschien lukken dingen niet direct, weet je het nog even niet allemaal, maak je fouten of twijfel je aan je zelf? Niets van dat alles is een reden om het op te geven en er helemaal niets meer aan te doen maar des temeer reden om te ontdekken hoe het wel gaat lukken, hoe je erachter komt wat je wilt weten, hoe je kunt leren van je fouten én beseft dat je veel meer kunt dan je denkt!

Tips

Huiswerk1. Stel je huiswerk niet uit en maak een goede planning
Je huiswerk verdwijnt niet vanzelf….. Ga niet eerst andere dingen doen. Maak een planning en houd je eraan. Deel je werk op in stukjes zodat je per dag precies weet wat je te doen hebt. Begin eraan, maak het af en beloon jezelf daarna met de leukere dingen.

2. Zorg dat je niet met tegenzin begint
Leren is sporten voor je hersenen en dat kost energie. Met tegenzin aan je huiswerk beginnen is verspilling van die energie die je juist hard nodig hebt. Doe wat voor jou nodig is om een opgeruimd humeur te hebben!

3.
 Ruim je bureau of de tafel waaraan je werkt op
Een rommelig bureau of rommelige tafel leidt af. Een opgeruimde werkplek om aan te werken geeft een opgeruimd hoofd en werkt een stuk prettiger. Pak één vak tegelijk voor je en begraaf jezelf niet tegelijk onder alle andere boeken en schriften waar je op dat moment niet aan werkt.

4. Neem geregeld pauze
Na 20 minuten is het verstandig even 5 minuten pauze te nemen. Je hersenen zitten snel vol en hebben tijd nodig om alles goed op te slaan. Ga even lopen, in ieder geval bewegen, dat verbetert de opnamecapaciteit van je hersenen en je kunt er weer fris tegenaan.

5. Ga ergens zitten waar je niet wordt afgeleid
Hoe fijn het ook lijkt om met muziek aan te werken of andere mensen om je heen te hebben, onbewust leidt het toch af. Er is muziek die je hersenen helpen om je beter te concentreren, zoals klassieke werken.

6. Eet voordat je begint even iets, bij voorkeur géén zoetigheid
Drink ook voldoende water of thee. Zoetigheid (geraffineerde suiker) zorgt voor energie op heel korte termijn en voor heel even. Daarna heb je een dip en dus nog minder energie dan daarvoor. Neem dus liever iets gezonds; fruit, wortels, yoghurt of boterham met pindakaas.

7. Maak als je begint de moeilijkere opgaven eerst
Als je begint ben je nog het meest ‘fris’. Naarmate je langer bezig bent en vermoeider raakt, worden de lastigere opgaven alleen nog maar lastiger. Doe het meest lastige werk dus als eerste.

8. Durf hulp te vragen
Dat kunnen je familieleden zijn maar wellicht kunnen de buurman of buurvrouw of je vrienden je helpen. Als het niet gelijk allemaal lukt, kan een beetje hulp veel frustraties voorkomen. Is er even niemand die kan helpen? Doe dan eerst het werk waar je geen hulp bij nodig hebt.

9. Maak samenvattingen van teksten die je moet leren per alinea

Maak hiervan een conceptmap (mindmap of woordweb) per paragraaf, zodat je goed de verbanden tussen de alinea’s ziet, maar ook het totaaloverzicht behoudt. Gebruik één kleur per alinea en maak er zoveel mogelijk tekeningen bij.

10. Lees jezelf voor aan de hand van je conceptmap
Vertel het hele verhaal dat je geleerd hebt in je eigen woorden eerst aan jezelf met de conceptmap erbij. Vertel daarna zonder conceptmap of samenvatting aan je ouders wat je hebt geleerd of laat je overhoren.

11. Lees veel
Door te lezen word je vanzelf al slimmer. Je vergroot hiermee je woordenschat maar ook door meer te gaan lezen zul je vanzelf al meer gaan begrijpen. Lezen prikkelt je hersenen op vele manieren die gunstig zijn voor jouw ontwikkeling!

12. Volg de training
Leren Leren Methode
In deze training leer je hoe je op een eenvoudige en leuke manier dient te leren om de leerstof goed in je langetermijngeheugen op te slaan en dus voor altijd te onthouden!
Leren voor een SO maar dan voor een proefwerk over dezelfde stof weer opnieuw moeten leren is dan voorgoed verleden tijd! 

SNELLER én EFFECTIEVER leren is LEUKER leren!

Huiswerktips